Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

4 tips om veilig op hoogte te werken

Werken op hoogte is een situatie waarin een persoon over een aanzienlijke afstand kan vallen en persoonlijk letsel kan oplopen als de juiste voorzorgsmaatregelen niet worden genomen (bijvoorbeeld een val door een wankel dak, in een onbeschermde liftschacht of in een trappenhuis). Werknemers moeten in de eerste plaats werken op hoogte waar mogelijk vermijden. Als ze dit niet kunnen, moeten ze de juiste apparatuur en veiligheidsprocedures gebruiken voor hun specifieke taak, zodat hun werkruimte veilig is voor henzelf en anderen op de locatie. Ook is het belangrijk om de volgende tips toe te passen als je veilig op hoogte wilt werken. 

 

Gebruik liften correct

Omdat er veel manieren zijn waarop er iets mis kan gaan bij het bedienen van een lift; we moeten echter wel aandacht besteden aan valbeveiliging in het kader van liften. Een van de meest over het hoofd geziene feiten is dat iedereen in een hoogwerker goed moet worden vastgebonden, ongeacht tijd of hoogte. "Goed afgebonden" betekent dat ze niet alleen moeten worden vastgemaakt aan het speciaal ontworpen verankeringspunt dat is ontworpen voor de lift, maar dat ze hun vanglijn ook niet om de rails mogen wikkelen en dat ze een vanglijn moeten hebben die ze beschermt op de hoogte waarop ze worden gehesen. 

 

Gebruik reling

Gebruik indien mogelijk de reling. De reling is een passieve bescherming die de eenvoudigste en meest aanbevolen manier is om je werknemers veilig te houden terwijl je voldoet aan de voorschriften. Er is geen training of extra uitrusting nodig omdat ze niets moeten doen om veilig te blijven (behalve binnen de reling blijven). Leuningsystemen zijn beschikbaar voor bijna elk type dak, inclusief niet-penetrerende reling, op een borstwering gemonteerde reling, metalen dakreling en meer. Rails zijn eenmaal geïnstalleerd het meest gebruiksvriendelijke systeem voor valbeveiliging dak, ongeacht het type. 

 

Pas op voor gladheid

Inspecteer de oppervlakken waarop je werknemers zullen werken om er zeker van te zijn dat ze stabiel zijn en niet breken onder het gewicht van een persoon die erop staat. Werknemers kunnen gewond raken, zelfs als een valbeveiligingssysteem wordt gebruikt en hun platform bezwijkt onder hun gewicht. Als het werkplatform onstabiel is, moet het worden vervangen voordat het werk kan worden voortgezet. Ook moet er rekening gehouden worden met gladde ondergronden op steigers of verhoogde platformen. Voordat je werknemers naar het platform stuurt, moet je ervoor zorgen dat ze geschikt schoeisel dragen voor het werk. en dat maatregelen helpen om de gladheid op het perron te verminderen. 

 

Bepaal de beste ankerpunten

De verankeringspunten waaraan veiligheidsharnassen worden bevestigd, moeten voldoende stabiel zijn om vast te houden bij een val. Een val heeft een aanzienlijke hoeveelheid kracht. Wat is precies een acceptabel ankerpunt? Dit is geen PVC buis en het is zelfs geen decoratief stuk staal op het dak. Een ankerpunt is alleen acceptabel als en alleen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: een professionele ingenieur ontwerpt en keurt het goed om de verwachte belastingen te berekenen of een belasting van minstens 2 duizend kilogram aan te kunnen. 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips